Saveti za pravilnu upotrebu klima uređaja

 

* Klima uređaj u vašem automobilu zahteva redovno održavanje kao i svaki drugi deo automobila.

* Pre svake letnje sezone, obavezno izvršite kontrolu rashladnog sistema u specijalizovanom servisu.

* Bar jednom godišnje, potrebno je izvršiti antibakterijsko čišćenje isparivača, odnosno dezinfekciju rashladnog sistema, kojim odstranjujete neprijatne mirise i obezbeđujete zdravu životnu sredinu u kabini.

* Podesite temperaturu tako da razlika između spoljašnje i unutrašnje ne bude veća od 10 °C. Isključite klimu 15-tak minuta pre završetka vožnje, kako bi se temperature, koliko-toliko izjednačile, a u isto vreme bi smo i pripremili organizam za izlazak na sunce.

* Redovno menjajte polen filter, jer u suprotnom pored narušavanja zdravlja moze izazvati kvar na unutrašnjem ventilatoru ili stradanje osigurača.

* Ako je vozilo, dugo, stajalo na suncu, potrebno ga je prvo proluftirati, zatim upaliti klimu i sa tako otvorenim prozorima podesiti ventilator na najveću brzinu ( kod manuelnih klima uređaja ), a temperaturu na minimum. Pošto ste izbacili sav vruć vazduh napolje, podesite željenu temperaturu i nastavite sa vožnjom.

* Koristite klima uređaj i zimi, jer klima može da smanji vlagu u automobilu i u zimskim uslovima vožnje kada je smanjena vidljivost, da odmagli unutrašnjost stakala. Na taj način će se i trenutno povećati pritisak freona u celom sistemu, te neće doći do odvajanja ulja od gasa, i dalje do curenja iz sistema. Vozači koji imaju ugrađenu klimu, prave mnogo manje saobraćajnih udesa tokom leta. Prema tome, klima nikako nije luksuz već potreba, da se putuje bezbednije ali i ugodnije.

* U današnje vreme mnoge mehaničarske radionice dopunjuju i klima uređaje. Morate da znate da to nije ni malo tako jednostavna radnja, kako se čini. Naime, dešava se da klima uređaje dopunjuju samo gasom ili gasom i neodgovarajuđim uljem. Potrebno je da se ispoštuje propisani odnos ulje-gas kao i propisani gas i ulje, što je različito kod svakog modela klima-uređaja. Zato posetite specijalizovani servis koji je ovlašćen za tu delatnost.

** Auto klime FRESH žele vam srećan put i prijatne trenutke provedene u kabini vašeg ljubimca.


Radno vreme

 

U zimskom periodu

od 10 do 15 časova

 

U letnjem periodu

od 09 do 19 časova